29
04/2010
0

Küreti bál

Mindig is tudtam, hogy mi magyarok prűdek vagyunk. Inkább besöpörjük a problémát a szőnyeg alá, mintsem érdemben foglalkoznánk vele. Ha pedig valaki szólni mer, hogy már nem fér több oda, akkor rögtön beindul a parasztlázadás. Erre láttuk a tipikus példát a Magyar Rákellenes Liga esetében, amikor Tvrtko kartárs szinte keresztben lenyelte élő adásban Prof. Dr. Simon Tamást. Most itt az újabb lehetőség.

A Szülészeti- Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaságnak van egy figyelemfelhívó céllal készült, de fajtáját tekintve "egyszázalékkuncsorgós" filmje. Nincs benne sem vér, sem horrorisztikus képek egy terhességmegszakítás áldozatává vált magzatról, de még csak egy mellvillantás se. Ugyanolyan mintha mondjuk a "Tuti gimi" egyik jelenete lenne, amiben az egyik főszereplő csaj nem kért ajándékot kap és elmegy a punciturkász dokihoz ennek megszüntetésére.

Mondom semmi extra nincs a reklámban, de a tévék valahogy fosnak leadni. A National Geographic és a Hallmark arra hivatkozva nem adja le, hogy nem illik a csatorna profiljába illetve a sokkolásos dumával jönnek. Az ATV-ben legalább annyi tisztesség van, hogy korrekten megmondták félnek az ORTT újabb retorziójától, azért nem fogjuk sohasem látni náluk ezt a szpotot. A két nagy kereskedelmi csatorna pedig csak este kilenc után hajlandó sugározni, mondván nem kisgyereknek való, meg őket is megbaszták már korábban egy hasonló produkció miatt (a fent említett Rákellenes Liga koporsós kislányáról van szó). Azt, hogy mit lehet látni ebben a huszonhárom másodpercben az Index cikkében pontosan leírják:

"Egy 15 éves lány ijedt arca. A lány arról beszél, hogy lefeküdt a barátjával, és teherbe esett. "Most mi lesz?" – kérdezi, és közben a kamera távolodik, hogy megkapjuk a választ. Kék kórházi lepedő, infúzió, nőgyógyászati szék. Abortusz lesz."

Ez maximum annak sokkoló, aki átélt már ilyet. Őket valahol megértem, hogy nem szeretnék ezt viszontlátni. Ennek ellenére azt mondom, hogy ez az álszemérmesség pont olyan káros, mint ami ellen küzdenek a film megrendelői. Ha pont azokhoz nem jut el a figyelmeztetés, akiket érint akkor mi értelme az egésznek? Tessék nyugodtan homokba dugni a fejecskéket, és nem törődni az egésszel. Igazából nem is a tévéket kéne hibáztatnom ezért, hiszen Ők csak próbálnak jogkövető magatartásukkal jó gyerekekhez méltóan viselkedni. A fő hibás ebben az egész szituban szerintem az ORTT. Mert még az Önszabályzó Reklámtestület szerint is leadható lenne a film normális időpontban (vagyis mondjuk nem a Timon & Pumbaa után, hanem amikor Anyuka vagy Apuka is ott van ), de a médiabekorlátolt testület beint:

“Előzetesen nem ad ki a testület, sem az Iroda állásfoglalást a még adásba nem került szpotokkal, műsorszámokkal kapcsolatban. A megküldött videó alapján mindenképpen figyelembe kell venni a műsorszolgáltatónak, hogy mely idősávban adják le a szpotot, ha 21.00 óra előtt, az vélhetően törvénysértő”

Lefordítom: "Igazából leszarjuk, hogy ez közérdek lenne. Kilenc előtt nincs abortusz, és passz." Ugyanis szerintük a célközönség nem a fiatalkorúak, akiket közvetlenül érintene a téma hanem a felnőtt keresőképes családtagok (hiszen ez a felhívás arról szól, hogy adják oda az egy százalékot az adójukból). Ők pedig este kilenckor még valószínűleg ott ülnek a doboz előtt. Lehet innen is nézni mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim. Hogyne lehetne, hisz szabadság van. Mindössze annyit kérek, hogy nézzenek magukba is és gondolkodjanak el picit ha van tinédzser gyerekük, vagy a rokonságban található csitri. Évente ötezer ilyen lány megy a nőgyógyászához, hogy elvetesse a felelőtlenségének eredményét. Vannak olyanok, akik többször is meglátogatják a dokit ezért. Önök kedves testületi tagok mit szólnának, ha ebből az ötezerből az egyik a lányuk, vagy bármelyik rokonuk lánya lenne? A médiatörvény nem véd meg sem az AIDS-től, sem a nem kívánt terhességtől! Vagy Önök szerint igen?

A bejegyzés trackback címe:

https://wolfclaw.blog.hu/api/trackback/id/tr821962025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása