03
08/2010
0

Érik a narancs

A kormány kitalálta az új médiatörvényt, a Parlament megszavazta (meglepődtem volna ha visszadobják), az érintettek pedig nyeljék le szó nélkül. Ez volt az elképzelés, de nem jött be egészen. A köztévénél persze nekilódult a szolgalelkűség, és a jobbratolódás is egyre több jelét mutatja. Viszont akik tehetik, azok fejvesztve menekülnek az új ORTT elől mintha cápa üldözné őket.

A központi királyi tévénél beindult a dózer, és rombol mindent ami nem felel meg a kétharmados forradalom eszmevilágának. A legújabb áldozat állítólag a Kultúrház című műsor, amit egy Új Idők munkacímű program váltana. Momentán ennyi van meg belőle, vagyis se szerkesztője, se koncepciója. De váltani kell, mert nehogy itt maradjon valami az előző érából véletlenül!

Gondolom ugyanilyen megfontolásból szűnik meg a már sok változáson átesett Szólás szabadsága is. Ki emlékszik már arra, hogy ez a műsor Fridivel kezdte a pályafutását, aztán átadta Győrffy Miklósnak, tőle elvették és Morvainé Baló György kezébe adták, míg végül Krizsó Szilviánál kötött ki. Szerencsére csak a műsort húzták ki alóla, őt pedig beültették a reggeli rettenetbe. Persze nem lesz egyedül "újonc", mert a tévék nagy vándora Obersovszky Péter is beül beszélgetni a politikusokkal. Aki esetleg nem ismerné, jelenleg az Echo Tv műsorvezetője, de anno vele és a sajnos ma már a túlvilági tévében dolgozó Albert Györgyivel kezdődött az élet a csiga kettesnél. Az Öljétek meg Tévémacit című könyv írója egyébként az esztergomi városi kanálisnál, és a Klubrádióban is megfordult.


illusztráció

Ha már említettem az Echo-t azt is meg kell jegyeznem, hogy nagy népvándorlás indult onnan. Először Bednárik Imre hírigazgatói székébe ültették bele Élő Gábort, aki amott is ezt a pozicíót töltötte be. Most a Lánchíd Rádió főszerkesztői tisztét hagyta el az MTV-ért. A vasárnap esti közéleti műsor szerkesztésére és vezetésére pedig megtalálták Gulyás Istvánt, aki 2004-ig a HírTv hírigazgatója volt, utána pedig Széles Gábor tévécsatornájának a vezérigazgatója lett. Ezek az átigazolások is megerősítenek abban, hogy ezután sem fogom nagy valószínűséggel a királyi csatornát választani. Azt sem tartom kizártnak, hogy az egészet szépen átformálják a maguk képére. Hiszen van (lesz) szép új médiahatóság, a miniszterelnök által kilenc évre odatelepített vezetővel. Azt pedig ne tessék nekem mondani, hogy nem Viktor királyunk kedvence ül abba a székbe.

Vajon ettől félnek az új kivándorlók is? Menekülnek a különböző, látszólag magyar csatornák. Azt hiszem annak idején az IKO kábeltévé csatornái kezdték a sort, mondván Romániában a Médiatörvény valahogy szimpatikusabb volt nekik. Aztán a Viasat döntött úgy, hogy csatornáit a brit médiahatóság alá helyezteti, a legújabb "disszidens" pedig az MTV Networks három csatornája. Az európai üzletpolitikájukra fogják, de persze ez csak az álca. Vajon azért mentek át a prágai fennhatóság alá, mert tudják, hogy bár közel van Magyarország a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának nem ér el Csehországig a keze vagy valóban csak szimpla üzleti megfontolásból? Egyébként az új törvénytervezet szerint ha a műsorszolgáltató munkaerejének nagy hányada itt dolgozik, vagy a szerkesztői, ügyvezetői döntéseket itt hozzák akkor nincs menekvés. Az is a tervezetben volt, hogy a törvény elér a határon túlra is, ha a sugárzott adás Magyarországra irányul jelentős részben vagy egészen. Amiért mégsem, az már az Unió "érdeme", ugyanis az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló írányelve pont ezt korlátozza, nem is kicsit.

Nagyon remélem, hogy a királyi tévében zajló folyamatok nem visszafordíthatatlanok. Mert ha az Echo emberei elszaporodnak a Magyar Televizilóban, akkor bizony előbb-utóbb a nagyon nemzeti érzelmek eluralják a képmezőt. Legalábbis erre enged következtetni, amit ott lehet látni naponta műsor címszóval. Persze ez nem a narancsosok sajátja, hiszen minden kormányváltásnál olyanok kerülnek a megfelelő helyekre akiket erre a párt alkalmasnak ítél. Ami addig volt, azt kukába söprik és az új elgondolás szerint alakítják a programot. Lehet nem egyet érteni, de azt el kell fogadni hogy a közszolgálati csatornák nem nekünk kell megfeleljenek, hanem az aktuális politikai irányzatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://wolfclaw.blog.hu/api/trackback/id/tr252196482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása