23
12/2011
0

TragikomiX - After X-Faktor

Az RTL legnagyobb karácsonyi ajándéka volt számomra, hogy véget ért az idei X-Faktor. Már eleget hangoztattam az okait, hogy miért nem hiszek az ilyen versenyekben, ezért most inkább csak a finálén látottakat véleményezném. Akinek csak a rövid verzióra van ideje, annak legyen elég, hogy kifejezetten tragikomikus. Aki ráér, az lapozzon tovább.

Aki az összes döntőt látta, az emlékezhet rá milyen szörnyűbbnél rettenetesebb produkciókkal sújtottak minket illetve milyen borzalmasan nyögvenyelős poénokkal próbálták feldobni az élő showkat. A teljesség igénye nélkül: viccelődés a magassággal, albínó Grace Jones gumi úszósapkának öltözve, élő adásban "kikockázott" páros és a görög negyedisten átigazolása kapcsán a leggyengébb poén (Malekosz).

De most végre eljutottunk a nagy fináléig, ami azt jelenti, hogy végre leszedhetik Ördög Nórát a vastüdőről. Mert talán a legborzasztóbbak az utolsó összecsapásra a szaloncukornak öltöztett Pumukli alias Nánásiné konferálások közbeni levegővételei voltak. Legalább most rájött, hogy nem lehet mindent egyedül csinálni.

A két külső helyszínre kapcsolások során mindannyiszor egy furcsa késztetést éreztem arra, hogy egy trambulinról fejest ugorjak az üres medencébe, mert se Istenes Bence, se Barabás Évi nem tudott mit kezdeni a helyszíneken örjöngő "tömegekkel". Túlkiabálni nem tudták az éljenző visításokat, ellenben olyan sima, semmilyen interjúkat készítettek, mint a dombóvári buszok elhasználódott felnije. Felróhatnám Nórának, hogy a két finalistát folyton ledöntősözte de a tizenkét énekespalántának Puskás Peti által írt különösen túlcukrozott, kifejezetten émelyítő karácsonyi dala elfeledtette velem ezt a nyüasznyi bénázást.

A négy mentor már csak kifejezetten díszletelemeknek lettek beültetve, mert a szavaik abszolút súlytalanok voltak. Persze vákuumot beszéltek az emberek hasába több, mint tizenkét héten át, így pont időszerű lett a felelősségük helyetti feleslegességük. Keresztes "Sírsz Faktor" Ildikó produkciója is inkább időkitöltő volt, mint élvezhető, amit tovább rontott a négy óriásmécses. Az egésznek inkább ravatalozó feelingje volt, nem rockballadáé. Utána pedig jött az abszolút katarzis, a magyar rock dédapjai, akik még a Rolling Stonesnál is öregebbek talán. Nem, semmi bajom sincs az Omegával és külön respect nekik a félévszázados pályafutásuk miatt ami alatt épp csak néhány albumot adtak ki. Más bandák már feloszlottak, hatszázszor átalakultak vagy több albumot adtak ki, mint ahány éve a pályán vannak. De éppen a tisztelet mondatja velem, hogy tényleg itt tartunk? Ha már Kóbor Jánosék is kénytelenek itt hirdetni magukat, akkor kurva nagy a baj a magyar zenei életben (itt említeném meg, hogy az előző esti KFT-Baricz Gergő duett a legizzasztóbb borzalom volt, amit a műsor két évadában összesen láttam, pedig azt gondoltam, az idei válogatón megjelent népi Jackonál nincs súlyosabb).

A szavazás lezárása előtti percet egy levegővel végigdumálás hazai rekordere címet mindenképp Ördög Nóra nyeri nálam, bár tény, hogy ha vissza kellene idézni mit mondott egy szavára se emlékeznék. A végjáték már bőven nem úgy alakult, ahogy azt eltervezték a vezérlőben. Kocsis Tibi győzelmének kihirdetése után annyira elszabadultak a dolgok, hogy még a műsorvezető sem tudott elköszönni rendesen. Sőt, az az infó se jutott el hozzá, hogy közben a COOL-on már rég elindult a kísérőműsor, így rutinból nyomta a szöveget, és mondta hogy "a szokott helyen" mindjárt kezdődik az After X.

Túl kicsi ez az ország ennyi tehetséghez, pláne, ha három hónapig úgy kezelik őket, mintha nem felnőtt emberek lennének, és nem tudnának elengedett kézzel ülni a bilin. Az idei X-Faktor nem azért volt, hogy új generációt neveljünk a szakmának, inkább egy zenés csontig nyalás volt a főszponzornak (az év női hangjának is legjobban a tabletezés hiányzik majd saját bevallása szerint). Amíg nem jön rá valaki, hogy a tálentumot nem byteokban mérik, és nem a mobilszolgáltató üzleteiben lehet kapni, addig az új sztárgenerációnak nulla esélye van az igazi sikerre.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://wolfclaw.blog.hu/api/trackback/id/tr313490662

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Profi túlélőcsomag 2011.12.23. 18:09:04

   Kiszámíthatatlanság ellen Kalmopyrin helyett, Rambó-kés túlélő megoldások az üzletben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása